Založ si blog

Detstvo včera a dnes

Asi tou najvýraznejšou zmenou oproti minulosti je tá zmena, ktorú vidíme a čo nás obklopuje, technológia informácií. Keď naši  rodičia chodili do školy učili sa prevažne po viacerých ročníkoch spolu, čo je dnes už nepredstaviteľné a niečo také ako zimné prázdniny pre nedostatok dreva sa môže zadať ako rozprávka. Nehovoriac o tom, že počúvanie hudby z mp3 prehrávača by sa pred štyridsiatimi rokmi považovalo za zradu komunistického režimu.

Nezanedbateľnou  zmenou je samozrejme oblečenie, na to nám nie je treba čakať  jednu generáciu, aby sme si všimli ako rýchlo sa mení štýl obliekania. V časoch detstva našich rodičov bol prvoradý účel oblečenia, čo samozrejme neznamená že móda neexistovala, ale politický režim, ktorý bol v tých  časoch nedával veľký priestor módnym návrhárom. A také niečo ako značkové oblečenie zo zahraničia či tri páry botasiek na telocvik nikomu neprišlo ani na rozum. Veľa krát si pamätám, keď môj otec na vianoce hovoril, že „niečo také ako si dostal ty som ja ako dieťa ani v televízore nevidel“, drevené autíčko vystriedalo autíčko na diaľkové ovládanie a matriošku zastúpila barbie.

Ale nie len materiálne veci boli tie, ktoré sa zmenili. Zmenili sa aj ľudia, ich sociálne chápanie. Za čias detstva našich rodičov bol prístup k výchove viac menej chápaný rodinne, ako je to teraz v uponáhľanom svete. Doba kedy v sobotu ráno vyvoniaval čerstvo upečený koláč sú niečím na čo človek spomína s láskou, ktorá zmenila všedný deň na niečo čarovné.

Možno by sme sa mali zamyslieť,  keď ideme do supermarketu kúpiť koláč pre naše deti, či aj naše deti si budú pamätať na túto chvíľu, alebo bude pre ne prvoradé zhltnúť sústo čo najskôr a utekať sa hrať s PC.

Myslím si, že rozdiely sú také veľké, že pre generáciu čo príde po nás sa budú zdať až nepochopiteľné. Dnešný rýchly konzumný život plný technológií a mobilnej komunikácie, ktorý je pre nás samozrejmosťou  nám dosť dal, ale i vzal. To čaro rozprávok, ktoré napĺňalo detstvo našich rodičov, keď otec ťahal dreveného koňa domov po zablatenej ceste sa už nikdy nevráti.

Spinková kabelka – cool darček

27.05.2013

Prinášam Vám super cool designérsky doplnok pre Vašu polovičku. V tomto prípade je krásne vidieť, ako jednoduchý nápad dokáže premeniť bežne používanú maličkosť na perfektný designový darček. Opäť raz dizajnér Peter Bristol nesklamal a šokoval svojou jednoduchosťou. Kabelku je možné vyrobiť či už z ľahkých materiálov alebo v prevedení v koži. Ak ste hľadali [...]

Darčeky v 21. storočí

27.05.2013

V dnešnej dobe už pomaly zaniká význam slova darčeky. Vo väčšine prípadov, keď má niekto kúpiť darček či už na narodeniny alebo na svadbu, každý očakáva minimálne HITECH hračku „10-tej generácie“. Osobne si myslím, že obdarovanie nie je až také zložité, stačí ak sa trošku zamyslíme nad tým, čo by ako darček mohlo byť vhodné pre obdarovaného. V [...]

Láska v stoličke. Víťaz design darček 2011 reddot.

13.04.2012

„Seattoo“ je názov pre sadu dvoch rovnakých stoličiek, ktoré môžu byť vnorené v sebe, v netradičnom atraktívnom spôsobe. Seattoo je puzzle skladačka, pričom stoličky môžu byť použité na samostatné sedenie. Stoličky sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné vsunúť jednu do druhej. Spojením stoličiek vzniká očarujúce sedenie, ktoré je možné [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Hi tech darčeky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 32230x
Priemerná čítanosť článkov: 2479x

Autor blogu

Kategórie